Образовна авантура Завичајног Музеја Књажевац

Смештајни капацитети у Књажевцу и околини

Књажевац и његова околина пружају изузетне услове за боравак у природи и развој различитих облика туризма. Значајан предуслов за развој туризма свакако представљају и смештајни капацитети.

У самом граду и селима у околини постоји већи број приватних преноћишта, пансиона, конака као и сеоских домаћинстава. Сваки од објеката је специфичан на свој начин, заједничко свима је срдачан пријем и гостопримство домаћина. Смештајни објекти у граду су: конаци Мали предах, Милошев конак, Тимок.

На самом Бабином зубу на 1578 м надморске висине налазе се Планинарски дом и Хотел Бабин Зуб на само 300 м од ски стаза. На нешто мањој надморској висини налази се новоизграђени хотел на Јабучком Равништу, Стара планина ****.  

На територији општине Књажевац постоји двадесетак категорисаних сеоских туристичких домаћинстава и неколико која су у процесу категоризације. Већи број домаћинстава је сконцентрисан у подножју Бабиног зуба.

На путу ка Бабином зубу, једно од домаћинстава је Дебела стена, које је интересантно због своје мини хидроцентрале и изузетно лепо осмишљеног простора за породичне излете. Ово домаћинство је затвореног типа.

У селу Кална, на улазу у Стару планину, налази се сеоско туристичко домаћинство највише категорије Вила Богдановић****. Пар километара навише, ка Бабином зубу у селу Иново је смештено Етно село Срна, комплекс који обухвата складно уређено двориште са базеном и смештајним објектима.

Једно од првих категорисаних сеоских туристичких домаћинстава је домаћинство Виде Пешић у селу Вртовац. Вила Бабин зуб се налази у селу Балта Бериловац, окружена је ливадама, воћњацима, а преко пута куће протиче поток, идеално место за одмор у планини.

Село Црни врх, које је најближе скијалишту на Бабином зубу, има највише уређених и категорисаних сеоских туристичких домаћинстава

У близини стаза на 5-8км налазе се Конак Ждрма и Конак Мездреја.

Посебно занимљиву понуду представљају алтернативни смештајни капацитети у Књажевцу и околини, превасходно намењени деци, ученицима и младима попут:

- Дома ученика који у току распуста има капацитет за смештај и исхрану 80 гостију;

- Архео-етно парк у Равни чији је капацитет за смештај и исхрану до 30 особа, а претежно се користи за реализацију студентске праксе, смештај истраживача различитих профила, реализацију ликовних колонија и летњих школа за младе;

- Школа у Дебелици је нови смештајни објекат капацитета 15 лежаја, 4 собе и два купатила, са мањим дневним боравком и пространим двориштем, налази се на 2 км од Архео-етно парка у Равни и може се користити и засебно и у вези са овим парком;

У долини Тимока и подножју Тупижнице постоје: етно село Торлаци- у селу Јаковац са 30 кревета, и у селу Влашко поље-сеоско туристичко домаћинство Фарма колиба са још додатних садржаја, може се користити као огледна фарма уз консултацију са домаћином који је увек расположен за сарадњу.

За више података: http://www.toknjazevac.org.rs/index.php/smestaj