Образовна авантура Завичајног Музеја Књажевац

Радионице

О радионицама које су Вам на располагању:

У Архео-етно парку у Равни, у несвакидашњем амбијенту сеоске школе, уз објекте народног градитељства који реконструишу сеоску задругу типичну за област Тимока, можете за тренутак постати археолог, проучавати прошлост  старе културе на основу најразличитијих налаза. Материјални остаци помоћи ће да протумачите живот људи у различитим историјским периодима. Овде ћете сазнатаи како су живели римски легионари, којим су се играма забављали, како су се живели и како су се облачили.

Овде можете вршити археолошка ископавања као прави археолог. На посебно припремљеној Архео-еко сонди моћи ћете да истражујући један посебан локалитет, дођете до података о људима из далеке прошлости. На основу пронађених предмета учићемо се и о понашању људи, екологији, рециклажи и начинима којима можете штитити природу. Сазнаћемо каква је корист, а каква штета коју предмети у земљи могу да проузрокују у природи.

Конзерваторска радионица омогућиће Вам да поправите непоправљиво! Овде ћемо се упознати са начинима заштите споменика културе, тачније основним конзерваторским захватима. Као прави зналци, користићете сву неопходну опрему за рад, а на основу сачуваних фрагмената вратићете предмету некадашњи изглед и лепоту. Делове посуда од керамике, пронађених на оближњем локалитету Timacum Minus, спојићете у лепе античке зделе и кроз игру савладати тајне конзервације.

Грнчарска радионица представља сусрет са старом занатском техником, која је због вештине и умећа мајстора – грнчара, прославила књажевачки крај. У специфичном амбијенту реконструисане сеоске заједнице научићете како да на основу сачуваних рецептура старих мајстора, припремите глину и у традиционалним грнчарским техникама, на грнчарском колу или ручно, сами илу уз помоћ пријатеља, направите премет – сувенир од глине.

Конзервација

Уз инструкције вештих плетиља и ткаља научићете како да од стригане вуне преко упредене нити, уз учење старих техника плетења и ткања, дођете до лепог шала, појаса или украса на кошуљи. Покушаћемо да Вам приближимо наш говор и све лепоте тимочког дијалекта кроз игру С`мен ли вревиш? у друштву књажевачких малишана.

У Завичајном музеју Књажевац упознаћете се се са најважнијим појмовима о граду и његовој околини. У игри, азбучном приказу о лепотама и вредностима књажевачког краја сазнаћете Све о Књажевцу од А до Ш, што ће Вас припремити за узбудљиву потрагу Од трага до блага, у коју можете кренути уз помоћ мапе и сликовних задатака. Како будете склапали слагалице, тако ћете добијати нове трагове на основу којих ћете се даље кретати. Кретањем у простору учите вештину оријентације и читању карте, истовремено се упознајући са знаменитостима Књажевца. У Музеју града у Кући Аце Станојевића моћи ћете да се фотографишете у несвакидашњем енетеријеру...

У старој сеоској школи у Балта Бериловцу у оквиру радионице Звонко Спасић и друге школске приче можете учити попут некадашњих ђака, ваших бака и предака. У старим клупама уз необична помагала, тренираћемо строгоћу и живце старог учитеља и подносити сурове казне за несташлуке. Тако ћете сазнати нешто више о традицији и култури, детињству деце са Старе планине. Кроз старе чобанске игре, сазнаћете како су се забављала деца на Старој планини, док су чувала стада оваца на планинаским пашњацима. 

Мапа

О томе шта нам природа пружа и како се у њој можемо снаћи, прехранити, о начину оријентације, одабиру места и подизању бивка, о тајнама везивања и развезивања чворова научићете у друштву искусних љубитеља и познавалаца природе у оквиру обуке за сналажење у природи, кроз пешачке и бициклистичке туре...

У тајне Чворовања увешће Вас врсни зналац. Како одвезати, а како завезати, шта је теже, било да се ради о морнарском, амбулантном, ловачком или неком другом чвору, можете утврдити само ако пробате. Онда ће Вам се све казати само!

Добро дошли у Образовну авантуру Завичајног музеја - долином Тимока подно Старе планине!