Образовна авантура Завичајног Музеја Књажевац

Radionice

O radionicama koje su Vam na raspolaganju:

U Arheo-etno parku u Ravni, u nesvakidašnjem ambijentu seoske škole, uz objekte narodnog graditeljstva koji rekonstruišu seosku zadrugu tipičnu za oblast Timoka, možete za trenutak postati arheolog, proučavati prošlost stare kulture na osnovu najrazličitijih nalaza. Materijalni ostaci pomoći će da protumačite život ljudi u različitim istorijskim periodima. Ovde ćete saznatai kako su živeli rimski legionari, kojim su se igrama zabavljali, kako su se živeli i kako su se oblačili.

Ovde možete vršiti arheološka iskopavanja kao pravi arheolog. Na posebno pripremljenoj Arheo-eko sondi moći ćete da istražujući jedan poseban lokalitet, dođete do podataka o ljudima iz daleke prošlosti. Na osnovu pronađenih predmeta učićemo se i o ponašanju ljudi, ekologiji, reciklaži i načinima kojima možete štititi prirodu. Saznaćemo kakva je korist, a kakva šteta koju predmeti u zemlji mogu da prouzrokuju u prirodi.

Konzervatorska radionica omogućiće Vam da popravite nepopravljivo! Ovde ćemo se upoznati sa načinima zaštite spomenika kulture, tačnije osnovnim konzervatorskim zahvatima. Kao pravi znalci, koristićete svu neophodnu opremu za rad, a na osnovu sačuvanih fragmenata vratićete predmetu nekadašnji izgled i lepotu. Delove posuda od keramike, pronađenih na obližnjem lokalitetu Timacum Minus, spojićete u lepe antičke zdele i kroz igru savladati tajne konzervacije.

Grnčarska radionica predstavlja susret sa starom zanatskom tehnikom, koja je zbog veštine i umeća majstora – grnčara, proslavila knjaževački kraj. U specifičnom ambijentu rekonstruisane seoske zajednice naučićete kako da na osnovu sačuvanih receptura starih majstora, pripremite glinu i u tradicionalnim grnčarskim tehnikama, na grnčarskom kolu ili ručno, sami ilu uz pomoć prijatelja, napravite premet – suvenir od gline.

Конзервација

Uz instrukcije veštih pletilja i tkalja naučićete kako da od strigane vune preko upredene niti, uz učenje starih tehnika pletenja i tkanja, dođete do lepog šala, pojasa ili ukrasa na košulji. Pokušaćemo da Vam približimo naš govor i sve lepote timočkog dijalekta kroz igru S`men li vreviš? u društvu knjaževačkih mališana.

U Zavičajnom muzeju Knjaževac upoznaćete se se sa najvažnijim pojmovima o gradu i njegovoj okolini. U igri, azbučnom prikazu o lepotama i vrednostima knjaževačkog kraja saznaćete Sve o Knjaževcu od A do Š, što će Vas pripremiti za uzbudljivu potragu Od traga do blaga, u koju možete krenuti uz pomoć mape i slikovnih zadataka. Kako budete sklapali slagalice, tako ćete dobijati nove tragove na osnovu kojih ćete se dalje kretati. Kretanjem u prostoru učite veštinu orijentacije i čitanju karte, istovremeno se upoznajući sa znamenitostima Knjaževca. U Muzeju grada u Kući Ace Stanojevića moći ćete da se fotografišete u nesvakidašnjem eneterijeru...

U staroj seoskoj školi u Balta Berilovcu u okviru radionice Zvonko Spasić i druge školske priče možete učiti poput nekadašnjih đaka, vaših baka i predaka. U starim klupama uz neobična pomagala, treniraćemo strogoću i živce starog učitelja i podnositi surove kazne za nestašluke. Tako ćete saznati nešto više o tradiciji i kulturi, detinjstvu dece sa Stare planine. Kroz stare čobanske igre, saznaćete kako su se zabavljala deca na Staroj planini, dok su čuvala stada ovaca na planinaskim pašnjacima.

Мапа

O tome šta nam priroda pruža i kako se u njoj možemo snaći, prehraniti, o načinu orijentacije, odabiru mesta i podizanju bivka, o tajnama vezivanja i razvezivanja čvorova naučićete u društvu iskusnih ljubitelja i poznavalaca prirode u okviru obuke za snalaženje u prirodi, kroz pešačke i biciklističke ture...

U tajne Čvorovanja uvešće Vas vrsni znalac. Kako odvezati, a kako zavezati, šta je teže, bilo da se radi o mornarskom, ambulantnom, lovačkom ili nekom drugom čvoru, možete utvrditi samo ako probate. Onda će Vam se sve kazati samo!

Dobro došli u Obrazovnu avanturu Zavičajnog muzeja - dolinom Timoka podno Stare planine!