Образовна авантура Завичајног Музеја Књажевац

O programu

Obrazovna avantura Zavičajnog muzeja Knjaževac - dolinom Timoka podno Stare planine poseban je obrazovni program knjaževačkog muzeja i specifičan turistički proizvod.

glavna_scena.jpg

Podržan je od strane Zajedničkog programa UN Održivi turizam u funkciji ruralnog razvoja koji finansira Kraljevina Španija kroz Fond za dostizanje milenijumskih ciljeva razvoja (MDGF), a koji se sprovodi u saradnji pet agencija Ujedinjenih nacija (UNICEF, UNDP, UNEP, UNFAO, UNWTO) sa nacionalnim partnerima iz Vlade Republike Srbije: Ministarstvom ekonomije i regionalnog razvoja, Ministarstvom poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede i Turističkom organizacijom Srbije.

Program je realizovan u saradnji sa partnerskim organizacijama na lokalu:

OŠ „Dimitrije Todorović Kaplar“, Turističkom organizacijom opštine Knjaževac, NVO Zelena zona, UG „Etno-centar“ i UG za očuvanje tradicije „Izvor“, East Star Group doo, www.knjazevacinfo.com, uz podršku volontera – učenika i profesora Tehničke škole Knjaževac, SO Knjaževac i drugih prijatelja muzeja…

Bazira se na specifičnostima kulturne i prirodne baštine, a podrazumeva niz kreativnih i edukativnih aktivnosti u trajanju od 1-7 dana.

Namenjen je prevashodno deci uzrasta od 8-16 godina ali i mladima, porodicama sa decom, klubovima, udruženjima i svim avanturistima željnim znanja, pojedincima ili grupama.

Predstavlja alternativu za realizaciju školskih izleta, rekreativne nastave, nastave u prirodi, dnevnih, vikend i višednevnih izleta i ekskurzija.

Realizuje se u objektima Zavičajnog muzeja Knjaževac, u Arheo-etno parku u Ravni, u centru grada i u seoskoj školi u Balta Berilovcu u podnožju Stare planine.

Period realizacije programa je od aprila do oktobra.

Organizator obezbeđuje vodiče, demonstratore, edukatore i animatore u zavisnosti od dužine i vrste odabranog programa, obilazak objekata muzeja u gradu i u selu Ravna.

Smeštaj je moguće organizovati u saradnji sa partnerima u privatnim pansionima u gradu, u seoskim domaćinstvima na Staroj planini, kao i u planinarskom domu ili hotelu Babin zub na Staroj planini u zavisnosti od veličine grupe.

U okviru posebne ponude Zavičajnog muzeja Knjaževac moguće je prirediti tradicionalnu trpezu sa jelima knjaževačkog kraja u Arheo-etno parku u Ravni.

Za učešće u Obrazovnoj avanturi Zavičajnog muzeja OBAVEZNO JE POSEDOVATI:

avanturistički duh, dobro društvo, udobnu i toplu obuću, rezervnu odeću, kabanicu, kapu, ranac sa vodom i bombonama, zdravstvenu knjižicu...

… izuzetne domaćine i divnu lokaciju poput Knjaževca!

Dobro nam došli!