Образовна авантура Завичајног Музеја Књажевац

Muzej grada u kući Ace Stanojevića

Aca Stanojević

 

Aleksa Aca Stanojević (1852-1947), rođen u Knjaževcu, bio je štampar, rentijer i političar. Kao značajna politička ličnost imao je veoma važnu ulogu u društveno-političkom životu Srbije i Kraljevine Jugoslavije. Šezdesetogodišnju političku karijeru započeo je kao poslanik Narodne skupštine 1880. Bio je jedan osd osnivača Narodne Radikalne stranke 1881. Uz svog kuma, Nikolu Pašića bio je najistaknutija ličnost Radikalne stranke. Posle smrti Nikole Pašića 1926. godine izabran je za predsednika stranke. Aca Stanojević umro je 1947. godine, sahranjen je u Knjaževcu uz najveće državne počasti.


Muzej grada Knjaževca nalazi se u Njegoševoj ulici br.6, u užem centru grada, u kući radikalskog prvaka Ace Stanojevića. Kuća je građena od 1903. do 1912. godine u vreme dok je on bio predsednik Narodne skupštine, po planovima građevinskog preduzetnika Jovana Foglera iz Beča.
Građena je u dve etape kao slobodan objekat sa bogatom fasadnom plastikom u sklopu dvorišta sa ogradom. Svojom masom ne izlazi na regulacionu liniju ulice već ima predbaštu, tako da njen spoljni izgled odaje karakter italijanske vile. Ova kuća sa simetričnom fasadom i atraktivnim ulaznim drvenim tremom, po svojim arhitektonsko-likovnim elementima predstavlja specifičan tip građevina (gradska vila) u Knjaževcu sa početka XX veka, a nosi karakteristike secesije.

Arhitektonsko nasleđe, izvorna ambijentalna vrednost kao i istorija ovog objekta (kuća značajne istorijske ličnosti) neki su od razloga zbog kojih ulazi u red značajnih spomenika kulturne istorije, tj. predstavlja istorijsku kuću. Branislava Marković (1903-1983.) poklonila je kuću za života muzeju i svome gradu. U cilju očuvanja objekta na postojećoj lokaciji, kao i njegove arhitektonske i ambijentalne vrednosti, ali i njenog adekvatnog prezentovanja, proglašena je spomenikom kulture 1983. godine.

Konzervatorsko-restauratorske radove izvodi Zavod za zaštitu spomenika iz Niša i Zavičajni muzej Knjaževca po projektu arh. Milorada Vujinovića, dok je projekat koncepcije adaptacije i muzejske postavke uradila Dušica Živković, savetnik-etnolog Zavičajnog muzeja u Knjaževcu. Radovi su trajali od 1987. do 1988. godine, kada je objekat otvoren za posetioce kao Muzej grada ili Gradska kuća.

Brojni primeri zatečenog originalnog materijala, arhivska građa i lični predmeti Ace Stanojevića, kao i materijal koji je dobijen na poklon od starih knjaževačkih porodica ili pojedinaca čine skroman ali značajan fond. Pogodnost da se radi o kulturno istorijskom spomeniku s kraja XIX i početka XX veka iskorišćena je da se prikažu i dočaraju ambijent i vreme u kojem je živeo Aca Stanojević ali i rekonstruiše enterijer gradske kuće tog vremena.

Za izlaganje raznovrsnih predmeta visoke kulturne i umetničke vrednosti iskorišćene su prostorije gornje etaže, u kojima je gradski enterijer scenski prikazan. Velika soba – salonska garnitura, zidna ogledala... i sve to pripada neorenesansi, tepih iz doba Napoleona III, gusana peć i dr. Radna soba – pisaći sto i stolica, orman bogato dekorisan, manji tepih (žizel), salonska garnitura za sedenje, umetničke slike (sve iz legata Ace Stanojevića)...

Spavaća soba – ormar, krevet sa ornamentalnim elementima u duborezu (neorenesansa), komoda za umivanje sa pratećim predmetima od porcelana (secesija), krst, dve ikone (neobarok) i putna torba Ace Stanojevića sa njegovim inicijalima... Mala soba – izložena je mala komoda (neoklasicizam) kao i sto sa šest drvenih stolica iz Beča (secesija)... Na tremu su stočić sa tokarenim elementima i pletene stolice Tonet. Iz zbirke treba izdvojiti i gramofon sa trubom s početka veka, draper sa dvora na Cetinju, stone lampe, posuđe od porcelana i stakla s kraja XIX veka i telefon i radio aparat („Philips“), mali deo inače bogate biblioteke Ace Stanojevića. U hodniku se nalaze lični predmeti Ace Stanojevića, njegova spisa, pisma, materijali i dokumentacija vezana za Radikalnu stranku, fotografije i sl.

Donja etaža je prostor iskorišćen za različite „nemuzejske“ sadržaje. U okviru nje nalazi se prostor iskorišćen kao prodajna galerija i kao salon za venčavanje. Ovaj deo koristi se i za održavanje književnih i kulturnih večeri, svečano potpisivanje ugovora između preduzeća, ali i za održavanje raznih predavanja ili naučnih skupova što ga čini posećenijim tj. sastavnim delom nastavnih planova (istorija, likovna umetnost...).